CV tips

Hoe maak je een goed cv?

Publicatiedatum 12 maart 2022

Wat moet er allemaal in een cv?

Je droombaan tegengekomen? Dan wil je natuurlijk direct solliciteren, een goede indruk achterlaten en alles op alles zetten om die job te bemachtigen! Een cv is daarin een belangrijk onderdeel. Ze zeggen niet voor niets dat de eerste indruk het zwaarst telt. Maar het is ook een lastige... Want hoe maak je een goed cv dat tussen de andere uitspringt en zorg je dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek? Als uitzendbureau zien wij vele cv’s voorbijkomen en we zetten onze tips graag voor je op een rijtje!

Het doel van een cv

Heb je na lang zoeken eindelijk die ene leuke baan gevonden? Natuurlijk ben je enthousiast en zou je het liefst gelijk de telefoon grijpen. Tijd om even rustig adem te halen en een cv te maken. Voluit staat cv voor curriculum vitae, wat in het Latijns ‘levensloop’ betekent. Met een cv zet je jouw werkervaring, diploma’s en vaardigheden op een rij. Je toekomstige werkgever kan op die manier op een overzichtelijke manier zien of jij geschikt bent voor de functie.

Dit zet je in een cv!

1. Je persoonlijke gegevens

Een CV begint natuurlijk met wat standaard informatie over jezelf. Zorg ervoor dat je de volgende punten op je CV benoemt:

  • Je naam
  • Je adres
  • Je geboortedatum (en -plaats)
  • Je contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres)
  • Een leuke toevoeging zijn linkjes naar je eigen website of LinkedIn-pagina toe.

2. Een foto

Een gezicht spreekt boekdelen. Een foto van jezelf laat dus een nog duidelijkere indruk achter. Je kunt hier creatief mee zijn, maar zorg wel dat je er duidelijk en alleen op staat.

3. Opleidingen en stages

Vervolgens ga je verder met het benoemen van alle scholing die je hebt genoten: de basisschool, middelbare school, vervolgopleidingen, etc. Begin met de meest recent gevolgde opleiding, en werk zo terug op de tijdlijn. Deze laten zien dat je enige praktijkervaring hebt. 

4. Werkervaring

De meeste informatie om te kunnen beslissen of je geschikt bent voor de baan wordt uit de werkervaring gehaald. Begin hierbij ook weer met de meest actuele ervaring. Vermeld hierbij het volgende:

  • De functietitel en de bedrijfsnaam
  • De periode dat je er hebt gewerkt
  • Een korte omschrijving van je werkzaamheden.

5. Jouw persoonlijke vaardigheden

Buiten de werkzaamheden om is het ook belangrijk om te laten zien wie jij bent en wat je in je hebt. Soms zie je in een vacature bepaalde eigenschappen en vaardigheden staan. Dit kan bijvoorbeeld het beheersen van een bepaald programma zijn, maar ook het uitblinken in communiceren, samenwerken of structureren. Maak daarom ook een apart onderdeel op je cv om deze informatie kwijt te kunnen. 

6. Diploma’s en certificaten

Heb jij een training leiderschap of Excel gedaan? Je BHV certificaat behaald? Of je vrachtwagenrijbewijs? Geef dit ook aan op je cv! Dit laat zien welke meerwaarde jij hebt.

7. Optionele informatie: vrijwilligerswerk, talen en hobby’s

Zie jij in een vacature nog verdere dingen waaraan je moet voldoen die jij beheerst? Geef dit dan vooral aan op je cv! Kun jij bijvoorbeeld lezen en schrijven in een vreemde taal? Benoem dat dan!

Verder kun je in dit onderdeel nog meer vertellen over wie jij bent. Heb jij bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gedaan of heb je nog (relevante) hobby’s? Denk aan: Hardlopen, pianospelen, klussen en sleutelen, vissen of fotograferen. Laat zien wie jij bent.

8. Referenties

Met jouw cv probeer je jezelf natuurlijk in een zo gunstig mogelijk daglicht te zetten. Maar dit is voor een werkgever nog geloofwaardiger als iemand anders dat kan bevestigen. Bij Treffer vragen wij altijd om een referentie bij een kandidaat zodat wij zeker weten dat wij een goede match naar onze opdrachtgever sturen. Vraag aan je oud-werkgevers of je hen als referentie op mag geven. Met een extra positieve aanbeveling ben je een stapje dichter bij het binnenslepen van die nieuwe baan!

Tips:

Speel in op de vacature

Je cv van een paar jaar terug opnieuw gebruiken? Liever niet! Net als je motivatiebrief pas je jouw cv aan op de functie waar je voor solliciteert. Beheers je bepaalde vaardigheden die gevraagd worden in de vacature? Benoem deze dan! Laat zien dat je de juiste opleidingen hebt afgerond en relevante werkervaring hebt. Ga jij voor een hoge functie? Dan kun je simpele bijbaantjes uit je studenten tijd vaak wel achterwegen laten. Bepaal goed wat er wel en niet relevant is om een goede kans te maken. Dat brengt ons gelijk bij de volgende tip.

Houd het kort

Zorg dat je cv niet te lang wordt, twee A4tjes is meer dan voldoende. Kijk naar je cv vanuit de ogen van de ontvanger; wat zou hem of haar aanspreken? Wat is relevant en wat niet? Misschien heb je vroeger ontzettend veel korte bijbaantjes gehad, deze hoef je echt niet allemaal te vermelden op je cv. Hetzelfde geldt voor cursussen die geen toegevoegde waarde hebben voor de functie. Kijk naar wat relevant is!

Zorg voor een goede eerste indruk

De eerste indruk maak je maar een keer! Kijk daarom ook goed naar de opmaak. Het oog wil ook wat, dus is het belangrijk dat de lay-out netjes en aantrekkelijk is. Kijk goed of alles in hetzelfde lettertype staat, gelijk uitgelijnd is en dezelfde grootte en opmaak heeft. Voeg ook een leuk kleurtje toe en maak gebruik van symbolen.

Zet de puntjes op de i

Je eigen foutjes zie je al snel over het hoofd. Laat je cv daarom checken door iemand die er met een kritisch oog naar wilt kijken. Sla je cv op als pdf zodat de opmaak ‘vast’ staat en je zeker weet dat de ontvanger het cv netjes ontvangt.

 

Tijd om te solliciteren!

Is jouw cv helemaal up-to-date? Bekijk onze vacatures en vind een baan die bij je past. 

Heb jij nog moeite met het indelen en opmaken van jouw cv? Vul dan onze cv-generator in en maak gemakkelijk een mooi cv!

;