Welke verschillende vormen van bemiddelen zijn er?
De verschillende soorten bemiddeling.
Ben jij op zoek naar een baan maar kom je die ene leuke job zelf niet tegen? Of weet jij niet goed wat er bij jou past? Dan kun je altijd eens uitreiken naar een uitzendbureau. Een uitzendbureau verzamelt uitdagingen en mensen, en probeert deze met elkaar te matchen. Maar de uitzendbranche kent verschillende constructies om iemand aan een baan te helpen, denk aan: Uitzenden, detacheren, werving en selectie en en sommige uitzendbureaus bemiddelen net als ons ook zzp’ers. Al deze verschillende vormen binnen de uitzendbranche kunnen soms verwarrend zijn. Maar het is wel belangrijk dat je een goed beeld hebt van wat voor soort constructie bij jou past. Daarom zetten wij ze graag in dit artikel voor je op een rijtje!
Uitzenden
Als een uitzendbureau een leuke baan voor jou heeft en de opdrachtgever wil jou na het sollicitatiegesprek ook graag aannemen, dan ga je aan de slag op basis van een uitzendovereenkomst en dan wordt het uitzendbureau jouw formele werkgever. Je bent immers in de praktijk werkzaam bij de inlener (bedrijf waar je gaat werken), maar het uitzendbureau betaalt jouw salaris (gewerkte uren, vakantiegeld en overige reserveringen). Via deze overeenkomst krijg je een contract met flexibele uren, flexibele opdracht duur en een korte opzegtermijn. Jouw daadwerkelijk gewerkte uren worden dan aan jou uitbetaald. Veel werkzoekende gaan op uitzendbasis aan de slag om voor 1 werkgever/bureau te blijven werken. Anderen willen juist afwisselend werk en vinden het geweldig om na een bepaalde periode weer bij een andere inlener te gaan werken via hetzelfde bureau. Op uitzendbasis werken is een ideale basis om te ontdekken of de baan echt bij jou past. Het einde van een uitzendcontract relateert binnen Treffer vaak in een overname en contract bij de inlener!
Detachering
Detachering is het inhuren van personeel. Dit gebeurt meestal voor een langere termijn. Hierbij blijft het uitzendbureau ook jouw formele werkgever en betaalt het salaris uit naar de werknemer. Het lijkt dus erg op uitzenden, maar bij detacheren heb je een vast aantal uren. Ook al werk je via detachering minder uren dan dat er op je contract staat (bijvoorbeeld omdat er geen werk is), dan krijg je toch het aantal uur op je contract uitbetaald. Verder bevat dit contract altijd een start- en einddatum, minimumaantal uren en een opzegtermijn van één maand.
Werving en selectie
Ook wel recruitment genoemd. Beiden houdt in dat een bureau het aantrekken of zoeken, identificeren en selecteren van een kandidaat overneemt van een opdrachtgever. Als dit een match is tussen kandidaat en opdrachtgever dan gaat de kandidaat gelijk bij de opdrachtgever zelf op contract en stapt het bureau ertussen uit. Het gaat hier dus puur om het ‘sollicitatieproces.’ Voor elke aangenomen kandidaat betaald de opdrachtgever een eenmalige fee aan het bureau.
Freelance/zzp’ers
Treffer verzorgt onder andere mooie opdrachten voor zzp’ers. Als zzp'er heb je een ‘eigen bedrijf’ dat door een andere partij tijdelijk ingehuurd kan worden. Er is hierbij geen sprake van een dienstverband maar van een eenmalige opdracht binnen een afgebakende periode. De zzp’er factureert zijn uren aan het bureau, en krijgt deze betaald van het bureau. Het bureau factureert weer een fee per uur naar de inlener, voor de werving en selectie van de zzp’er. Zo hoeven beide partijen zelf niet te zoeken naar nieuwe opdrachten en zzp’ers. Nieuwsgierig naar deze vorm van werken? Lees hier meer over het starten als zzp’er!
Outplacement
Het is een vervelende situatie maar soms is afscheid nemen van een medewerker onvermijdelijk. Bijvoorbeeld bij een reorganisatie of door een verstoorde arbeidsrelatie. Dit kan voor veel stress zorgen bij beide partijen. In een outplacementtraject wordt de werknemer naar een nieuwe baan begeleid. Outplacement betekent dus de begeleiding van werk naar werk. Deze uitdaging hoef je niet alleen aan te gaan. Er zijn partijen (zoals Treffer) die graag hun expertise inzetten om de werknemer te begeleiden naar een leuke nieuwe uitdaging die goed bij hem/haar past.
Re-integratie en scholing
Na een ziekteperiode kan het voorkomen dat iemand niet gelijk aan het werk kan, mag of wilt. Hier bieden sommige (uitzend)bureaus een helpende hand bij de re-integratie. Op het moment dat iemand arbeidsongeschikt raakt of langdurig ziek is, moet er aan de re-integratie van die persoon gewerkt worden. Het doel van re-integratie is om de medewerker zo snel mogelijk deel te laten nemen aan de arbeidsmarkt. Daarnaast zijn er ook nog werkzoekende die nog niet aan het werk kunnen of mogen, bijvoorbeeld omdat zij niet de benodigde papieren hebben om te kunnen beginnen in de nieuwe functie. In dit geval kan je gebruik bijvoorbeeld gebruik maken van een scholingsovereenkomst. Hier staan afspraken en voorwaarden in over de opleiding of cursus die gevolgd moet worden. Het uitzendbureau verzorgt en betaalt dan jouw cursus of opleiding. Met de juiste diploma’s en certificaten wordt jouw kans op de arbeidsmarkt groter, hierin kan een uitzendbureau jou begeleiden. Benieuwd naar het aanbod van te behalen cursussen en certificaten via Treffer? Neem dan een kijkje bij de Treffer Academy.
Nu je meer weet over de verschillende vormen van bemiddelen waar Treffer Uitzendbureau mee werkt kun je bepalen wat wel en ook wat juist niet bij jou past. Zie je het werken via een uitzendbureau wel zitten en ben jij benieuwd geworden naar welke vacatures wij momenteel hebben openstaan? Neem dan een kijkje op onze vacaturebank.
Voor werkgevers:
Ben jij werkgever en benieuwd naar de verschillende vormen van bemiddelen die wij binnen Treffer vervullen? Neem dan een kijkje op onderstaande pagina.