Strengere regels voor zzp'ers vanaf 1 januari 2025: wat betekent dit voor jou?

Publicatiedatum 10 september 2024

Werk jij met zzp'ers? Let dan goed op! Vanaf 1 januari 2025 verandert de wetgeving en zullen er strengere controles plaatsvinden op schijnzelfstandigheid. Wat betekent dit precies voor jou als opdrachtgever? En welke stappen moet je ondernemen om problemen te voorkomen? In dit artikel zetten we de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

1. Wat is de huidige wetgeving rondom zzp'ers?

In mei 2016 is de Wet DBA bedacht en ingevoerd. Echter, gaf dit grote onrust in het bedrijfsleven en veel grijze gebieden waar op dat moment nog geen duidelijkheid over was. Dat de overheid toen heeft besloten om de Wet DBA NIET te handhaven. Deze wet is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen en om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Bij schijnzelfstandigheid lijkt een zzp’er zelfstandig te werken, maar functioneert deze in de praktijk als werknemer. Als dat wordt vastgesteld, kan de Belastingdienst besluiten dat je met terugwerkende kracht loonheffingen moet betalen. Dit kan flink in de papieren lopen, met boetes die kunnen oplopen tot bijna 100% van het factuurbedrag. 

2. Wat verandert er per 1 januari 2025?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid, nadat dit eerder opgeschort was. Dit betekent dat het risico op boetes en naheffingen aanzienlijk toeneemt als blijkt dat een zzp’er feitelijk als werknemer functioneert. Werk je met zelfstandigen? Dan is het cruciaal om ervoor te zorgen dat ze ook echt als ondernemer aan de slag zijn, met voldoende zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid.

3. Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid?

Om problemen te voorkomen, moeten zowel opdrachtgevers als zzp’ers hun samenwerkingen onder de loep nemen. Zorg ervoor dat de zzp’er daadwerkelijk als zelfstandige opereert door bijvoorbeeld:

  • Het uitvoeren van werk voor meerdere opdrachtgevers;
  • Zelf kunnen bepalen van werktijden en tarieven;
  • Het dragen van ondernemersrisico, zoals het investeren in eigen materialen en gereedschappen.

4. Wat zijn de risico’s van het inhuren van zzp’ers?

Het grootste risico dat je loopt als je werkt met schijnzelfstandigen, is dat de Belastingdienst met terugwerkende kracht bepaalt dat er een verkapt dienstverband was. Dit kan leiden tot flinke naheffingen en boetes, en mogelijk ook arbeidsrechtelijke verplichtingen zoals doorbetaling bij ziekte en pensioenafdrachten. Daarnaast kan het imago van je bedrijf schade oplopen, wat weer kan leiden tot verlies van klanten of partners.

5. Wat moet je doen voor 1 januari 2025?

Het is belangrijk om nu actie te ondernemen. Beoordeel je huidige zzp-contracten en zorg ervoor dat je alleen met zelfstandigen werkt die écht als ondernemer aan de slag zijn. Twijfel je over de status van een zzp’er? Overweeg dan om hen in dienst te nemen of gebruik te maken van uitzendkrachten. Zo voorkom je vervelende verrassingen en blijf je aan de veilige kant van de nieuwe wetgeving.


Hoe kan Treffer Uitzendbureau je helpen?

Maak je in jouw bedrijf veel gebruik van zzp'ers, maar wil je het risico op schijnzelfstandigheid vermijden? Treffer biedt een solide oplossing. Als ervaren uitzendbureau zorgen wij ervoor dat je personeel flexibel blijft, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over complexe wet- en regelgeving. Wij nemen het werkgeverschap op ons, inclusief alle administratieve verplichtingen, zodat jij kunt blijven focussen op wat echt belangrijk is: het runnen van je bedrijf.

Wil je meer weten over hoe Treffer jouw organisatie kan ondersteunen met flexibel personeel? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Zo ben je goed voorbereid op de veranderingen in 2025!

;