Tips voor het voeren van een goed sollicitatiegesprek treffer uitzendbureau

Tips voor het voeren van een goed sollicitatiegesprek

Publicatiedatum 17 april 2022

Waar moet je op letten bij een sollicitatiegesprek?

Vaak de laatste, maar ook de belangrijkste stap van het complete sollicitatieproces: het sollicitatiegesprek. Dat kan natuurlijk spannend zijn, maar je kunt de zenuwen iets wegnemen door je goed voor te bereiden. Zo weet jij dat je een goede indruk achterlaat en dat je er in ieder geval alles aan hebt gedaan om jezelf en je capaciteiten te laten zien.
Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek? Onze consultants voeren wekelijks meerdere sollicitatiegesprekken en helpen jou graag op weg met de volgende tips:

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dan beginnen we bij het begin: jouw cv. Je kunt ervan uitgaan, als jij met jouw cv hebt gesolliciteerd, dat de interviewer deze in zijn bezit heeft en eventueel uitprint voor het gesprek. Maar dat gebeurt niet altijd. Zorg dat je altijd een kopie bij je hebt die je kan achterlaten bij je sollicitatiegesprek. Leg je cv niet voor jezelf op tafel. Dit kan onzeker overkomen. Jij hoort namelijk te weten wat er op jouw eigen cv staat.

Bedenk verder wat de interviewer jou zou kunnen vragen op basis van jouw cv + motivatiebrief en de functie inhoudelijke aspecten. Dit zijn de drie meest gestelde vragen bij sollicitaties:

  • Vertel eens iets over jezelf.
  • Wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen? En waar blijkt dit uit? Geef hier eens een concreet voorbeeld van.
  • Waarom wil je hier werken?

Bedenk ook wat jij van het bedrijf zou willen weten. Neem een kijkje op de website om je meer te verdiepen in het bedrijf en om hier vragen over te bedenken. Het gesprek is namelijk niet alleen voor de werkgever om te kijken of jij in de rol past, maar ook om te kijken of de rol geschikt is voor jou en of je binnen het bedrijf past. Een aantal vragen om je op weg te helpen:

  • Hoe kan ik mij bij dit bedrijf ontwikkelen?
  • Hoe lever ik vanuit deze functie een bijdrage aan de organisatie?
  • Hoe lang werken mensen gemiddeld in deze functie of bij dit bedrijf?
  • Wat zou mij echt succesvol maken in deze functie?
  • Hoe is de vacature ontstaan?
  • Hoe is de sfeer op de afdeling?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
  • Hoe verloopt de sollicitatieprocedure vanaf hier?

Kom op tijd

Het spreekt voor zich maar toch merken we in de praktijk dat het nog vaak voorkomt dat iemand te laat komt voor een sollicitatiegesprek, zowel bij ons op kantoor als bij de werkgever. Zorg dat je tussen de 5-10 minuten voor aanvang van het gesprek aanwezig bent bij het bedrijf en je jezelf indien van toepassing meldt bij de receptie. Houd tijdens het reizen rekening met onvoorziene situaties zoals files en vertraging of uitval in het openbaar vervoer. Check online de route of jouw reis nog een keer voordat je vertrekt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je je in een situatie bevindt waar je op voorhand geen rekening mee hebt kunnen houden zoals een langdurige treinstoring of een ongeluk dat verderop tijdens jouw reis plaatsvindt. Bel dan altijd naar het bedrijf om dit te melden en geef aan dat je iets later bent en vraag of dit uitkomt. Zo niet, verplaats dan meteen het gesprek naar een later tijdstip, of een andere dag. Zo kom je proactief over en gaat het bedrijf er niet van uit dat je het vergeten bent of er geen zin in hebt.

Draag gepaste kleding

De eerste indruk telt het zwaarst. Zorg dus dat je representatief overkomt tijdens jouw gesprek.
Wat moet je dan aantrekken? Dat ligt eigenlijk een beetje aan de functie en het bedrijf. Je kunt je voorstellen dat je met een spijkerbroek en een shirt of trui prima uit de voeten kan als je solliciteert voor bijvoorbeeld vakkenvuller bij een supermarkt. Heb jij een gesprek als financieel manager? Dan kan je beter een net pak aantrekken. Het hangt dus af van de situatie, maar er zijn een aantal punten die voor alle functies gelden:

  • Draag nette en hele kleding. Geen stukken met gaten, scheuren, vlekken of verwassen kleuren. (Draag dus ook geen spijkerbroek met gaten of scheuren.) Zorg ervoor dat als je een blouse draagt, dat die is gestreken.
  • Draag geen hoofddeksels zoals petten of hoedjes. Let bij zonnig weer op dat je niet vergeet je zonnebril uit je haren te halen. Doe deze netjes in je tas, jaszak of laat hem in je auto. Hoofdbekleding in de vorm van geloofsovertuiging horen hier natuurlijk niet bij. Het gaat hier echt om hoofdaccessoires die je niet elke dag draagt, zoals een pet, muts, hoed of zonnebril.
  • Draag nette, dichte schoenen. Zorg dat je schoenen schoon zijn. Ze hoeven er niet spic en span uit te zien of net nieuw uit de doos te komen, als ze maar niet afgetrapt en verkleurd zijn of onder de modder zitten. Voor vrouwen kan er in sommige gevallen gekozen worden voor een nette sandaal of open hak, maar zorg er dan wel voor dat de voeten er verzorgd uitzien. Mannen dragen dus geen (bad)slippers.

Twijfel je? Met een nette broek en een blouse kom je in de meeste gevallen al aardig uit de voeten, ongeacht de functie. In het geval van een sollicitatiegesprek ben je liever te netjes gekleed dan te casual.

Je houding

Het is natuurlijk belangrijk om je netjes en beleefd te gedragen, maar wees vooral jezelf. Je bent op gesprek om te laten zien wie jij bent. Geen reden dus om zenuwachtig te zijn. Je weet zelf wat je kent en kunt dus er zullen geen verassingen voor je zijn. Zorg bij binnenkomst dat je geen kauwgom in je mond hebt. Begroet het eerste aanspreekpunt netjes en stel jezelf voor met een hand aan de interviewer. Onthoud de naam van je gesprekspartner goed. Deze kun je subtiel in het verdere gesprek nog eens laten vallen, dit wekt sympathie op. Wordt er gevraagd of je iets te drinken wilt? Dan kan het in je voordeel werken om hierop in te gaan. Als je de gesprekspartner even de tijd geeft om bij je weg te lopen geef je hem of haar de gelegenheid om de eerste indruk van jou te verwerken. Een eerste indruk is belangrijk en kan het verloop van het gesprek bepalen. Kies wel uit de keuzes die je voorgelegd worden. Ga anders voor koffie, thee of water. Dan kan het gesprek beginnen. Maak oogcontact en praat duidelijk. Geef antwoord op de vragen en stel deze ook terug. Ga er hierbij niet vanuit dat zij je hele cv uit hun hoofd kennen, maar leg uit en licht toe.

Houdt in je achterhoofd altijd de gedachten “zij zijn ook maar mensen. Of het nou een directeur, HR-manager of algemeen medewerker is, zij hebben net als jij een leven naast hun werk en gaan net als jou naar de supermarkt en liggen na werktijd ook op de bank met wat drinken in hun hand.” Er is dus geen enkele reden om jezelf naar beneden te halen en je verlegen op te stellen. Jij wilt net als zij jouw geld verdienen en mag dus echt jezelf zijn. Laat jezelf zien zoals je bent, zo krijgen beide partijen een goede indruk en kunnen jullie beide goed inschatten of jij binnen dit bedrijf, in deze functie past. In sommige gevallen komt het bedrijf er namelijk tijdens een sollicitatiegesprek achter dat de functie waarop je solliciteert, niet bij jou past en zien zij jou veel liever in een andere functie binnen het bedrijf.

De afsluiting

Wanneer het gesprek afgerond is, is het tijd om te gaan. Inventariseer hoe de procedure nu verder verloopt of maak een afspraak voor het volgende contactmoment. Vervolgens schud je weer handen met de interviewer(s) en bedank je voor hen voor hun de tijd. Nu kun je met een opgelucht hart naar buiten lopen.

Op zoek naar een nieuwe baan? Neem een kijkje tussen onze vacatures.

;